Σημαντική ανακοίνωση για τον παρόντα δικτυακό τόπο

Ο παρών δικτυακός τόπος σταμάτησε να ενημερώνεται μετά την εφαρμογή του προγράμματος "Καλλικράτης" αλλά θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι την ολοκλήρωση της μετάπτωσης των δεδομένων του. Ο δικτυακός τόπος του Νέου Δήμου Χανίων που περιλαμβάνει τους πρώην Δήμους Ακρωτηρίου, Ελ. Βενιζέλου, Κεραμιών, Νέας Κυδωνίας, Θερίσου, Σούδας και Χανίων βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.chania.gr.
Τηλέφωνο Δημοτικής Ενότητας Ελ. Βενιζέλου 2821 3 43800

Ο Δήμος Ελευθερίου Βενιζέλου ανήκει στον νομό Χανίων, έχει πληθυσμό 10.500 κατοίκους και προήλθε από τη συνένωση του Δήμου Μουρνιών και της κοινότητας Νεροκούρου. Ο Δήμος βρίσκεται στο βορειανατολικό τμήμα του νομού και καταλαμβάνει μία έκταση περίπου 18.800 στρεμμάτων.

Μονή ΧρυσοπηγήςΠιο συγκεκριμένα, συνορεύει στο βόρειο τμήμα του με τον Δήμο Χανίων στο ύψος περίπου της Χρυσοπηγής, ενώ νότια εκτείνεται έως τους ορεινούς όγκους στο ύψος της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου που ανήκει στο Δήμο Κεραμειών. Δυτικά συνορεύει με τον Δήμο Θερίσσου και ανατολικά με τον Δήμο Σούδας. Το 45% της έκτασης του Δήμου είναι πεδινό, ενώ η συνολική περιοχή που καταλαμβάνει ο Δήμος χαρακτηρίζεται ως ημιορεινή. Το 56% της επικράτειας είναι καλλιεργούμενες εκτάσεις και το 33% βοσκότοποι.

Ο δήμος περιλαμβάνει 2 δημοτικά διαμερίσματα:

  • Δ.δ. Μουρνιών
  • Δ.δ. Νεροκούρου

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονες μορφολογικές αντιθέσεις και παρουσιάζει τοπία εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς καθώς πολλά από αυτά προσφέρουν μια πανοραμική θέα προς το Ακρωτήρι, τους κόλπους Χανίων και Σούδας αλλά και την πόλη των Χανίων. Το γεγονός ότι ο Δήμος Ελευθερίου Βενιζέλου απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο των Χανίων τον καθιστά πόλο έλξης πολυάριθμων ντόπιων και ξένων περιηγητών που έρχονται να επισκεφθούν τα αξιοθέατα της περιοχής.

Ειδικότερα, στο Δήμο Ελευθερίου Βενιζέλου αξίζει να σταθεί κανείς στον παλιό οικισμό των Μουρνιών και να θαυμάσει το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου που έχει κηρυχθεί, όπως και το τούρκικο χαμάμ της περιοχής, διατηρητέο. Πέραν όμως αυτών και ο οικισμός Νεροκούρου έχει χαρακτηρισθεί προστατευόμενος λόγω του αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει. Ωστόσο, την προσοχή του επισκέπτη αξίζουν επίσης οι ναοί του Αγίου Γεωργίου στα Νεροκούρου, του Αγίου Ελευθερίου και της Μονής Μέγιστης Λαύρας, αλλά και του Αγίου Ιωάννη στα Βαλλενιανά. Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον των περιηγητών μπορεί να ικανοποιηθεί από μία επίσκεψη στη Μινωική Έπαυλη που βρίσκεται στα Νεροκούρου, την οικία Ελληνιστικών χρόνων που υπάρχει στο Βαθύριακο αλλά και το ιερό των Νυμφαίων της Ρωμαϊκής περιόδου που είναι χτισμένο στην Αγία Βαρβάρα.

Τέλος, για εκείνους που αγαπούν τις φυσιολατρικές διαδρομές αξίζει να αναφέρουμε το φαράγγι των Μουρνιών που εκτείνεται από την περιοχή της Παναγίας του Δήμου Κεραμειών καταλήγοντας στην κωμόπολη των Μουρνιών αλλά και εκείνα που φέρουν το όνομα του Αγίου Γεωργίου και βρίσκονται στις Μουρνιές και στα Νεροκούρου αντίστοιχα.

Επιλογές

Φωτογραφίες

Copyright © 2009 Δήμος Ελευθερίου Βενιζέλου. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Η ιστοσελίδα αναπτύχθηκε και φιλοξενείται από την MSC AE.
Για την λειτουργεία της ιστοσελίδας χρησιμοποιείται Joomla! που είναι Ελεύθερο Λογισμικό, που διατίθεται βάσει της Άδειας GNU/GPL.